Bananen en auteursrecht

13jan12

The Velvet Underground, de legendarische rockband uit New York, heeft een klacht ingediend tegen de Andy Warhol Foundation. De voormalige groep rond Lou Reed en John Cale wil verhinderen dat de banaan die staat afgebeeld op het album The Velvet Underground and Nico uit 1967, wordt gebruikt op iPad- en iPhone-producten.

Een interessant geval.

Naar Belgisch recht zou je waarschijnlijk moeten oordelen dat Andy Warhol destijds een – al dan niet exclusieve – licentie heeft gegeven aan The Velvet Underground om de bekende bananenschil te gebruiken als platenhoes. Ervan uitgaande dat de rockband geen uitgebreide schriftelijke contracten inzake auteursrecht heeft opgesteld met Andy Warhol, stelt zich de pertinente vraag: hoe ver reikt die mondelinge licentie? Is die exclusief of niet? Is er een contractueel beding dat uitsluit dat Andy Warhol of zijn rechtsopvolgers (erfgenamen) de bekende banaan voor andere doeleinden gebruiken? Is het feit dat de banaan bekend geworden is door het album van The Velvet Underground een argument voor deze laatsten om dat hergebruik te verhinderen?

Goede contractuele afspraken hadden de discussie kunnen voorkomen. Zeker inzake auteursrecht – waarvan de duur de levensduur van de auteur per definitie overtreft – is het aangewezen om steeds een duidelijk schriftelijk contract inzake de reikwijdte van de auteursrechtelijke overdracht op te stellen.

Advertenties


%d bloggers liken dit: