Sponsors en strafrecht

29jun10

Voor de IP- en marketingspecialist is het WK Voetbal in Zuid-Afrika ongetwijfeld een van de interessantste in de geschiedenis. Niet zozeer voor het voetbal, wel voor de intrede van het strafrecht ter verdediging van sponsorbelangen, jawel.

Ik verklaar me nader: Elk zichzelf respecterend evenement sluit exclusieve sponsordeals. De sponsordeal is niet meer dan een contract tussen de organisator (pakweg: de FIFA) en de sponsor (bijvoorbeeld: Heineken) dat juridisch niet zo gek veel verschilt van de overeenkomst die u sluit met uw bakker als u een brood koopt – zij het dat de modaliteiten bij die laatste overeenkomst hopelijk iets minder uitgewerkt zullen zijn.

In ruil voor een fikse vergoeding, verkrijgt – in dit voorbeeld – Heineken exclusiviteit in de deelnemende stadia. Die exclusiviteit moet in principe alleen worden nageleefd door de contractpartij (FIFA) en al degenen aan wie zij diezelfde exclusiviteit oplegt. De bezoekers van een voetbalstadium hebben naar alle waarschijnlijkheid niet gecontracteerd met Heineken en horen daar dus niet bij. Dat laatste is echter niet zo prettig als je net miljoenen hebt neergelegd voor exclusieve sponsoring.

In Zuid-Afrika hadden ze hier iets op gevonden: een nieuwe wet, de “Merchandise Marks Act”, stelde iedere promotie van een product van een concurrent van officiële sponsor strafbaar. En zo kwam het dat enkele vrouwen, met een tenue van concurrent Bavaria tijdelijk werden gearresteerd, hoewel het niet helemaal duidelijk was/is of zij de intentie hadden om promotie te voeren.

In België geldt zulk een wetgeving vooralsnog niet en Zuid-Afrikaans (en ander buitenlands) recht komt in principe niet aan bod op deze blog. De problematiek is echter interessant, zeker met het oog op “TheHollandBelgiumBid”. Mocht het WK ooit naar België komen, zal er dan ook een “Merchandise Marks Act” komen – een strafrechtelijk verbod op promotie voor concurrenten van sponsors? En hoever moet die dan gaan? Mag een bezoeker nog Nikes dragen op een evenement dat door Adidas wordt gesponsord? Zullen supporters nog Primus mogen drinken in de Jupiler-League? Ongetwijfeld voer voor discussie.

Advertenties


%d bloggers liken dit: