“Fucking Hell”

02apr10

U zal het ook gelezen hebben: “Het Europees merkenbureau OHIM had de naam aanvankelijk geweigerd, maar de makers van het bier ‘Fucking Hell’ hebben in beroep dan toch gelijk gekregen”.  (http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20100326_081 )

Wanneer een merkinschrijving strijdig is met de openbare orde of de goede zeden kan inderdaad de nietigheid ervan worden ingeroepen (Vo 40/94, art. 7.1.f).

De aanvrager beweerde echter dat zijn merknaam verwees naar het Oostenrijkse dorpje “Fucking” waar het bier gemaakt wordt. De toevoeging “Hell” zou voor “helder” staan. Aldus zou er geenszins – uiteraard niet, hoe komt u erbij? – een provocerend tintje zitten aan de gevraagde merkregistratie. Fucking Hell is gewoonweg de Oostenrijkse variant van Blonde Westmalle.

Het is bizar dat de aanvrager gelijk krijgt. Immers: de inschrijving van een merk dat louter beschrijvend is (“Hell” voor helder) of verwijst naar de plaats van herkomst (in dit geval “Fucking”) is eveneens nietig. (Vo 40/94, art. 7.1.d)

Advertenties


%d bloggers liken dit: